Brukselka pod beszamelem - samodzielne danie lub elegancki dodatek do pieczone mięsa
2022-01-26
łatwy
30 min
4
Brukselka pod beszamelem smakuje wyśmienicie, pokochają ją nawet wrogowie warzyw. Aksamitny sos beszamelowy przygotowany według klasycznego przepisu dodaje brukselce maślanej głębi. Do brukselki zapieczonej pod beszamelem i chrupiącą skorupką żółtego sera pasuje bagietka i kieliszek białego wina.
SKŁADNIKI
- 1 kg brukselki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 oraz 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka tartego sera gruyer lub innego ostrego sera żółtego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną brukselkę ugotować w wodzie z solą i cukrem ok. 10 minut.
- Następnie przełożyć do gorącego mleka i gotować ok 5 min.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z serem.
- Gorącym sosem zalać brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.
- Podawać z bagietką i białym winem.
Sos beszamelowy: jak zrobić?
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel: