Bakłażany w pomidorach - przepis na zapiekankę z bakłażanów

2022-03-09
Bakłażany w pomidorach zapiekane
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z bakłażanów i pomidorów smakuje każdemu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z bakłażana i pomidorów można zrobić prostą w przygotowaniu i smaczną zapiekankę. Jak? Podajemy sprawdzony przepis na bakłażany w pomidorach.

Galeria: Zapiekanki warzywne - garść sprawdzonych przepisów

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag żółtego sera
  • 5 łyżek oleju
  • bazylia
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Myjemy bakłażany i dobrze je osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy warzywo na grube plastry. Solimy i kładziemy na sitku. Po jakimś czasie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy mąką.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy bakłażany z obu stron.
  • W międzyczasie parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w plastry, solimy i pieprzymy.
  • Potem żaroodporne naczynie smarujemy masłem i kładziemy w nim plastry bakłażanów. Na nich układamy warstwę z plastrów pomidorów. Wszystko zalewamy bulionem, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią.
  • Całą potrawę zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 s. C. Można ją podawać z gotowanym białym lub ciemnym ryżem, albo ziemniaczanym puree.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?