Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Bakłażany w pomidorach - przepis na zapiekankę z bakłażanów

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna zapiekanka z bakłażanów i pomidorów smakuje każdemu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Z bakłażana i pomidorów można zrobić prostą w przygotowaniu i smaczną zapiekankę. Jak? Podajemy sprawdzony przepis.
Składniki
2 bakłażany
4 duże pomidory
pół szklanki bulionu
łyżka mąki
2 łyżki masła
15 dag żółtego sera
5 łyżek oleju
bazylia
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Myjemy bakłażany i dobrze je osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy warzywo na grube plastry. Solimy i kładziemy na sitku. Po jakimś czasie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy bakłażany z obu stron.
W międzyczasie parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w plastry, solimy i pieprzymy.
Potem żaroodporne naczynie smarujemy masłem i kładziemy w nim plastry bakłażanów. Na nich układamy warstwę z plastrów pomidorów. Wszystko zalewamy bulionem, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią.
Całą potrawę zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 s. C. Można ją podawać z gotowanym białym lub ciemnym ryżem, albo ziemniaczanym puree.