Bakłażany w pomidorach - przepis na zapiekankę z bakłażanów

Bakłażany w pomidorach - przepis na zapiekankę z bakłażanów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka z bakłażanów i pomidorów smakuje każdemu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Z bakłażana i pomidorów można zrobić prostą w przygotowaniu i smaczną zapiekankę. Jak? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 2 bakłażany

  • 4 duże pomidory

  • pół szklanki bulionu

  • łyżka mąki

  • 2 łyżki masła

  • 15 dag żółtego sera

  • 5 łyżek oleju

  • bazylia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Myjemy bakłażany i dobrze je osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy warzywo na grube plastry. Solimy i kładziemy na sitku. Po jakimś czasie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy mąką.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy bakłażany z obu stron.

  • W międzyczasie parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w plastry, solimy i pieprzymy.

  • Potem żaroodporne naczynie smarujemy masłem i kładziemy w nim plastry bakłażanów. Na nich układamy warstwę z plastrów pomidorów. Wszystko zalewamy bulionem, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią.

  • Całą potrawę zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 s. C. Można ją podawać z gotowanym białym lub ciemnym ryżem, albo ziemniaczanym puree.

Ocena: 5