Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką

Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką - smaczne i efektowne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co zaserwować na imprezę, by nie tylko zachwycić gości pysznymi potrawami, ale dodatkowo nie zaserwować sobie wielu godzin w kuchni przed i w trakcie imprezy? Proponujemy przyrządzić babeczki makaronowe z serem pleśniowym - potrawa, która idealnie spełni powyższe warunki.

Składniki

  • 200 g sera z niebieską pleśnią

  • pół kilograma mrożonego szpinaku w liściach

  • 100 g orzechów włoskich

  • 3 gruszki

  • 5 jajek

  • małe opakowanie śmietanki 30%

  • makaron świderki

  • 100 g cukru

  • 100 ml octu winnego

  • 50 g masła

  • bułka tarta

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując, by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.

  • Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy, by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.

  • Z cukru, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.

  • Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji. Makaron mieszamy ze szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami.

  • Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

  • Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi.

Ocena: 1,7