Szaszłyki z łososia z grilla: przepis

Szaszłyki z łososia z grilla: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowany łosoś zyskuje głęboki smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szaszłyki z grilla kojarzą się nam przede wszystkim z warzywami i kurczakiem lub kiełbaską. Tym, razem proponujemy coś dla wegetarian - szaszłyki z łososiem. Ta ryba idealnie sprawdza się w szaszłykach w zestawieniu z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Składniki

  • 50 dag filetu z łososia

  • 1 cukinia

  • 10-15 pomidorków koktajlowych

  • opcjonalnie 8 malutkich, młodych ugotowanych ziemniaków

  • 2 pomidory suszone (z oliwy)

  • 2 cytryny

  • kilka gałązek bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z posiekanymi suszonymi pomidorami, 2 łyżkami oliwy z pomidorów oraz solą i pieprzem.

  • Dodajemy startą skórkę z cytryny i zalewamy pokrojonego w grubą kostkę łososia. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

  • Warzywa kroimy na dość duże kawałki (pomidorki i ziemniaki na pół a cukinie i cytrynę na grube plastry.

  • Pokrojone warzywa oraz łososia nadziewamy na przemian i smarujemy pozostałą oliwa.

  • Pieczemy na grillu. 

Z czym podać szaszłyki łososiowe? 

Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Aby trochę urozmaicić to piknikowe menu proponujemy przygotowanie ich z dodatkiem łososia, a nie jak zazwyczaj z kawałkami piersi z kurczaka czy kiełbaskami. Szaszłyki z łososiem to idealna propozycja dla wegetarianów. Łosoś świetnie będzie się komponował z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście z cukinią. Do szaszłyków z łososiem proponujemy pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym i mizerię.

Ocena: 0