Szaszłyki z kurczakiem i ananasem - przepis na drobiowo-owocowy przysmak

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem - przepis na drobiowo-owocowy przysmak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szaszłyki to obok karkówki i kiełbasek najczęściej przygotowywane danie z grilla. Sposobów na przygotowanie szaszłyków jest mnóstwo wystarczy długa wykałaczka do szaszłyków, ulubione warzywa, kawałki mięsa i mnóstwo ziół i danie gotowe

Składniki

  • Składniki:

  • 1 puszka ananasa

  • 2 średnie piersi z kurczaka

  • suszone śliwki

  • 200 g boczku wędzonego


  • Marynata:

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

  • pieprz

  • kieliszek wódki (najlepsza gorzka żołądkowa)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wrzucamy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiamy na 1,5 godziny.

  • W tym czasie plastry ananasa kroimy na dość duże kawałki. Boczek również kroimy na dość duże kawałki (podobnie jak kurczak).

  • Wszystkie składniki naprzemiennie nakładamy na patyczki do szaszłyków. Polewamy pozostałą marynatą i grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone.

Szaszłyki najlepiej przygotowywać na grill opiekając na drewnianym żarze. Poza sezonem oczywiście możemy je przygotowywać również w piekarniku czy na patelni jednak te opiekane na grillu mają charakterystyczny smak i aromat. Przygotowując szaszłyki z kurczakiem pamiętajmy o zamarynowaniu wcześniej mięsa. Najlepiej jeśli kurczak w marynacie pozostanie przez cała noc.  Nie zapomnijmy też drewniane patyczki namoczyć przed nakładaniem na nie warzyw i mięsa wówczas po upieczeniu będą łatwiej się zdejmowały.

Ocena: 1