Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę z rusztu lub patelni

Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę z rusztu lub patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karkówka marynowana w keczupie jest krucha i soczysta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Konkretne danie na konkretny głód - steki z karkówki w keczupowej marynacie grillowane z kolorową papryką. Podpowiadamy, jak je zrobić, by były soczyste, smaczne i wyglądały apetycznie.

Składniki

  • 8 plastrów karkówki

  • duża cebula

  • czerwona, żółta i zielona papryka.

  •  

  • Na marynatę:

    12 łyżek oliwy

  • 6 łyżek keczupu

  • 5 ząbków czosnku

  • łyżka ziół prowansalskich

  • 2-3 ziarna jałowca

  • świeżo mielony pieprz

  • 0,5 kostki bulionowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oliwę wlej do miski, dodaj keczup, zioła prowansalskie, pieprz oraz rozkruszoną kostkę bulionową. Starannie wymieszaj.

  • Czosnek obierz, rozgnieć razem z ziarnami jałowca. Dodaj do marynaty.

  • Plastry karkówki rozbij tłuczkiem. Zanurz w marynacie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Papryki oczyść i pokrój na duże kawałki, a obraną cebulę na ósemki.

  • Steki wyjmij z marynaty i grilluj na gorącym ruszcie lub patelni grillowej przez około 5-6 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą. Do steków dodaj warzywa. Grilluj, aż się zrumienią.

  • Steki podawaj z warzywami, ewentualnie z sosem pomidorowym lub majonezowo-keczupowym

Ocena: 4,5