Skrzydełka buffalo
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Skrzydełka w sosie buffalo je się rękoma. Amerykanie dzielą je na trzy części, z czego tę część, na której jest tylko skóra i kości, usuwają. Są podawane na tacce lub w koszyku z surowymi marchewkami i selerem naciowym. Do całości serwuje się dipy – tradycyjnie blue cheese z serem pleśniowym lub łagodniejszy warzywny ranch. Składnikami sosu buffalo są: pieprz kajeński, ocet i roztopione masło. Liczą się proporcje, dlatego sos może być łagodny, średnio pikantny lub pikantny – wszystko zależy od upodobań.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 16 skrzydełek z kurczaka
- 9 łyżek ostrego sosu paprykowego
- 100 g masła
- sól, pieprz
- 10 gałązek selera naciowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka oprószyć solą i pieprzem.Włożyć do miski, dodać 3 łyżki sosu paprykowego, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć i upiec na grillu.
- Seler podzielić na kawałki długości 10 cm.
- Masło bardzo dokładnie wymieszać z pozostałym sosem paprykowym.
- Podawać do gorących pieczonych skrzydełek wraz z dipem z rokpola i selerem naciowym.