Polędwiczki z kurczaka na patyku: soczyste kąski z grilla

Polędwiczki z kurczaka na patyku: soczyste kąski z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste polędwiczki marynowane i grillowane na patyku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki z kurczaka na patyku to pyszne i soczyste kąski z grilla. To ekonomiczne danie przygotujecie z łatwością. Marynowane polędwiczki z piersi kurczaka możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, gazowym, elektrycznym, w piekarniku lub na patelni grillowej. 

Składniki

  • 500 g polędwiczek z piersi kurczaka

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki sosu sojowego

  • 2 łyżki soku pomarańczowego lub 1 łyżka cytrynowego

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

  • oraz patyczki do szaszłyków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby zrobić marynatę, wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok pomarańczowy, musztardę, sproszkowany czosnek, mielony pieprz i wędzoną paprykę suszoną.

  • Każdą polędwiczkę nakłuj widelcem w kilku miejscach. Umieść polędwiczki w naczyniu lub torebce z suwakiem i zalej kurczaka marynatą, tak aby całkowicie ją przykryć. Marynuj co najmniej 30 minut lub do 4 godzin.

  • Każdą polędwiczkę nadziej na patyczek do szaszłyków (wcześniej namoczony w wodzie).

  • Rozgrzej grill do średniego ciepła i posmaruj ruszt (lub powierzchnię patelni grillowej) olejem, aby zapobiec przywieraniu.

  • Umieść polędwiczki z kurczaka na grillu i grilluj przez 4-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości.

  • Po zakończeniu zdejmij polędwiczki z kurczaka z grilla i pozwól im odpocząć przez 5 minut.

  • Następnie podawaj z zieloną sałatą i sosem jogurtowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5