Jak grillować sardynki?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sardynki, jak wszystkie inne ryby, doskonale nadają się na grilla. Sprawdź, jak je przygotować, aby były smaczne i nie straciły swoich bezcennych właściwości zdrowotnych.
SKŁADNIKI
- kilogram sardynek
- liście laurowe
- sól morska
- 4 łyżki oliwy
- biały pieprz
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sardynki dokładnie umyj i osusz.
- Połówkę cytryny pokrój w cienkie plasterki, a z drugiej wyciśnij dobrze sok.
- Każdą sardynkę nabij na patyczek do szaszłyków.
- W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dokładnie posmaruj nią każdą sardynkę.
- Połóż rybki na rozgrzanym grillu, na nie - liść laurowy i cytrynę. Piecz po ok 5 min. z każdej strony. Na końcu przypraw solą i pieprzem.