Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe - bawimordki o smaku, jaki sobie wymarzysz!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dowolne kształty, ulubione smaki to zalety wytrawnych ciasteczek śmietankowo-drożdżowych
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe to super pomysł na słone przekąski do piwa, do dipów, na seans filmowy lub domówkę. Przygotujesz je z łatwością, a dzięki ulubionym dodatkom ciasteczka mogą mieć zawsze nowy, ulubiony smak.
Składniki
30 dag mąki
kostka masła
szklanka kwaśniej śmietany
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
jajko do posmarowania
według uznania do posypania: starty żółty ser, orzechy, sezam, czarnuszka, papryka, posiekane suszone pomidory
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać sól, wkruszyć drożdże i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na parę godzin do lodówki (można na noc).
Ciasto wałkować na grubość 6-7 mm, wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym jajkiem, posypywać wybraną posypką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, do zrumienienia.