Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe - bawimordki o smaku, jaki sobie wymarzysz!

Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe
Autor: Shutterstock Dowolne kształty, ulubione smaki to zalety wytrawnych ciasteczek śmietankowo-drożdżowych
łatwy
30 min
4

Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe to super pomysł na słone przekąski do piwa, do dipów, na seans filmowy lub domówkę. Przygotujesz je z łatwością, a dzięki ulubionym dodatkom ciasteczka mogą mieć zawsze nowy, ulubiony smak.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • kostka masła
  • szklanka kwaśniej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • według uznania do posypania: starty żółty ser, orzechy, sezam, czarnuszka, papryka, posiekane suszone pomidory

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać sól, wkruszyć drożdże i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na parę godzin do lodówki (można na noc).
  • Ciasto wałkować na grubość 6-7 mm, wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym jajkiem, posypywać wybraną posypką.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, do zrumienienia.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej