Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek

Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami 
łatwy
20 min
4

Wiejska tarta z bakłażanem i suszonymi pomidorami z obficie wypływającym topionym serem podbije Wasze podniebienia od pierwszego kęsa. Ten pyszny przepis na wytrawny placek z grillowanym bakłażanem jest bardzo łatwy do zrobienia. Cieszcie się latem i korzystajcie z obfitości bakłażanów, które są tak smaczne! Polecam!

Zobacz także, jak przygotować wytrawny place z tuńczykiem z puszki:

SKŁADNIKI

  • 1-2 średnie bakłażany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kruche ciasto (domowe lub kupione w sklepie), można również użyć ciasta francuskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (w oleju, po odsączeniu) (około 60 g)
  • 1 1/2 szklanki startego sera żółtego (135 gramów)
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki świeżo startego parmezanu (około 60 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę do tarty posmaruj masłem.
  • Bakłażana pokrój na cienkie plasterki, przełóż plastry do miski i oprósz 1 łyżeczką soli. Pozostaw na 20 minut, a następnie odciśnij, ale nie spłukuj. Lekko grilluj na patelni lub na grillu.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na formie do tarty, tak aby nadmiar ciast wystawał poza formę, nie obcinaj brzegów. Dno nakłuj. 
  • Na cieście ułóż dwie warstwy, zaczynając od warstwy grillowanego bakłażana, posyp oregano i bazylią, jedną trzecią parmezanu, połową posiekanych suszonych pomidorów, połową startego sera, na ostatnią warstwę na wierzch z pozostałą jedną trzecią parmezanu i skrop oliwą z oliwek.
  • Zawiń brzegi ciasta do środka, w ten sposób utworzy się brzeg poza który nie będą wyciekać soki z pieczonych warzyw, ani stopiony ser. 
  • Piecz około 35-40 minut. Odstaw na 10 minut, a następnie pokrój i podawaj.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej