Tarta z salami - przepis na wytrawne ciasto
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jeżeli myślałeś, że tarta może być tylko słodkim zakończeniem obiadu, to byłeś w błędzie. Tarty mogą być owocowe, czekoladowe, ale także serowe, czy jak w tym przypadku, z salami i pomidorami. Wykonana według tego przepisu na pewno będzie smakować wyśmienicie i pozwoli zaspokoić głód. Sprawdź, jak wykonać tartę z salami.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag masła
- jajko
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- FARSZ:
- 15 dag pikantnego salami
- 15 dag żółtego, ostrego sera
- 3 jajka
- 1,5 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- 2-3 pomidory
- gałka muszkatołowa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonanie tarty z salami rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, następnie mąkę siekamy z masłem.
- Dodajemy jajko i pozostałe składniki.
- Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.
- Farsz. Ser i salami kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą.
- Koperek należy posiekać.
- Pomidory sparzyć, a następnie obrać ze skórki.
- Jajka wbijamy do miseczki - należy je rozkłócić (bić całe jajka i widelcem mieszać aż białko połączy się z żółtkiem).
- Następnie do jajek dodajemy śmietanę. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i sól.
- Przygotowaną wcześniej formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Ciasto układamy w formie i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 min.
- Na zapieczonym placku ułóż warstwę salami z serem, a na niej pokrojone w plastry pomidory.
- Całość zalej przygotowanym sosem.
- Tartę z salamiwłóż ponownie do piekarnika na około 25 minut.