Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis

Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszna tarta z dynią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na prostą i pożywną tartę z ciasta francuskiego - pieczona dynia w towarzystwie słodkawej czerwonej cebuli i intensywnego w smaku koziego sera. Idealny przepis na zdrowy lunch! Podajemy dobry przepis na francuską dyniową tartę.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 500 g obranej dyni

  • 150 g koziego serka

  • 2 spore czerwone cebule

  • 3 jajka

  • 200 g śmietany 18-procentowej

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka tymianku

  • sól

  • pieprz

  • łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokrój w kostkę ok. 2 cm i piecz w piekarniku w temp. 180°C ok. 20 minut, aż będzie miękka.

  • Cebulę pokrój w piórka i podduś na oliwie. Gdy będzie miękka, dodaj ocet balsamiczny i duś jeszcze 3-4 min. Pod koniec dodaj tymianek i cukier.

  • Formę do tarty nasmaruj masłem i posyp mąką. Rozłóż na niej ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i odetnij niepotrzebne krawędzie.

  • Na cieście rozłóż kawałki dyni, karmelizowaną cebulę i pokruszony ser kozi.

  • Jajka roztrzep ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku i tą masą zalej dynię.

  • Posyp pozostałym tymiankiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 40 min w temp. 190°C.

Ocena: 3,2