Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie

2021-03-29
Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock Doskonały rezultat za każdym razem, czyli kruchy placek z cebulą i boczkiem
łatwy
30 min
4

Tartę z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie bardzo łatwo przygotować. Jeśli nie chce ci się zarabiać kruche ciasto możesz śmiało wykorzystać gotowe ciasto kruche ze sklepu, które wystarczy tylko napełnić nadzieniem i zapiec. 

 

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4–5 dużych cebul
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
  • mały jogurt grecki lub naturalny
  • łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
  • Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
  • Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.