Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tartę z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie bardzo łatwo przygotować. Jeśli nie chce ci się zarabiać kruche ciasto możesz śmiało wykorzystać gotowe ciasto kruche ze sklepu, które wystarczy tylko napełnić nadzieniem i zapiec.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
- sól
- tłuszcz do formy
- Nadzienie:
- 250 g wędzonego boczku
- 4–5 dużych cebul
- posiekany pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
- mały jogurt grecki lub naturalny
- łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
- Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.