Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem

Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta wiejska z boczniakami, boczkiem i kiełbasą to świetne danie na rodzinny posiłek. Można w niej wykorzystać resztki różnych kiełbas i parzonych wędzonek. Zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek. Jeśli chcecie zrobić tartę na szybko, to kupcie gotowe kruche ciasto. Maślany spód i kremowe nadzienie pełne ulubionych wędlin sprawi radość waszym bliskim. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • szczypta soli

  • 1-3 łyżki wody

  •  

  • Farsz:

  • 250 g boczniaków ostrygowatych

  • 250 g kiełbasy typu toruńska, zwyczajna lub śląska

  • 100 g boczku wędzonego

  • 100 g startego sera żółtego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 4 jajka

  • 200 ml śmietany 30-36%

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ciasto: mąkę z solą i masło siekać nożem do otrzymania drobin wielkości okrucha chleba. Można to zrobić w malakserze. Dodać 1-3 łyżki wody i zagnieść szybko ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. 

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Placek wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchy groch lub fasolę, aby zapobiec powstawaniu wybrzuszeń i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  • Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i kiełbasę, przyrumienić. Dodać cebulę i zeszklić. Na koniec dodać boczniaki i krótko przesmażyć.

  • Jajka rozkłócić ze śmietaną, dodać starty ser, posolić i popieprzyć do smaku. 

  • Na podpieczonym cieście ułożyć usmażony boczek, kiełbasę, cebulę i boczniaki. Zalać masą jajeczno-śmietanową i piec w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.

  • Podawać jeszcze gorącą. Posypaną posiekaną natką pietruszki. 

Ocena: 5