Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem

2021-03-29
Tarta wiejska z boczniakami i kiełbasą
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Tarta wiejska z boczniakami, boczkiem i kiełbasą to świetne danie na rodzinny posiłek. Można w niej wykorzystać resztki różnych kiełbas i parzonych wędzonek. Zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek. Jeśli chcecie zrobić tartę na szybko, to kupcie gotowe kruche ciasto. Maślany spód i kremowe nadzienie pełne ulubionych wędlin sprawi radość waszym bliskim. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1-3 łyżki wody
  •  
  • Farsz:
  • 250 g boczniaków ostrygowatych
  • 250 g kiełbasy typu toruńska, zwyczajna lub śląska
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ciasto: mąkę z solą i masło siekać nożem do otrzymania drobin wielkości okrucha chleba. Można to zrobić w malakserze. Dodać 1-3 łyżki wody i zagnieść szybko ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Placek wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchy groch lub fasolę, aby zapobiec powstawaniu wybrzuszeń i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i kiełbasę, przyrumienić. Dodać cebulę i zeszklić. Na koniec dodać boczniaki i krótko przesmażyć.
  • Jajka rozkłócić ze śmietaną, dodać starty ser, posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Na podpieczonym cieście ułożyć usmażony boczek, kiełbasę, cebulę i boczniaki. Zalać masą jajeczno-śmietanową i piec w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać jeszcze gorącą. Posypaną posiekaną natką pietruszki.