Szpinakowa tarta z jajkiem na twardo - dobry przepis na obiad dla zapracowanych

Szpinakowa tarta z jajkiem na twardo - dobry przepis na obiad dla zapracowanych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinakowa tarta z jajkiem na twardo to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinakowa tarta z jajkiem to tradycyjny wielkanocny przepis we Włoszech. My jednak proponujemy, by podawać tartę na co dzień. Przedstawiamy doskonały pomysł na obiad dla zapracowanych, bo to danie następnego dnia po przygotowaniu jest o niebo lepsze, więc za jednym zamachem mamy obiad na dwa dni.

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

  • 250 g ricotty

  • 50 g świeżo startego parmezanu

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka

  • jajka ugotowane na twardo

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 jajko do posmarowania ciasta, opcjonalnie: nasiona sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser ricotta odsączyć na sitku ok. 30 min w celu pozbycia się nadmiaru wody.

  • Szpinak umyć dokładnie i włożyć do garnka z wrzącą wodą. Następnie gotować przez 3 minuty, odcedzić, wystudzić, dokładnie odcisnąć z wody w bawełnianej ściereczce. Posiekany przełożyć do miski.

  • Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie i przerzucić do szpinaku. Dodać ricottę i starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Dobrze wymieszać. 

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć ciastem francuskim. Po czym nałożyć pierwszą część (połowę) masy szpinakowej.

  • Do masy włożyć jajka na twardo (bez skorupek) przykryć je pozostałą masą szpinakową. Wierzch tarty przykryć ciastem francuskim,  posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami sezamu. 

  • Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego, na około 30 minut, aż tarta upiecze się na złoty kolor. Tartę podajemy na ciepło.

Ocena: 0