Pizza na cieście francuskim: dobry przepis

Pizza na cieście francuskim: dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z ciasta francuskiego można przygotować dużą pizzę i małe pizzerinki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oto szybki i prosty przepis na pizzę z ciastem francuskim w roli głównej.  Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie. Do tego dania składniki możesz dobierać według swoich upodobań. Możesz zrobić wersję z szynką, z kukurydzą, oliwkami albo z różnymi serami. Wszystko zależy od twojej fantazji i kulinarnych upodobań. Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby przygotować to pyszne danie na domowe przyjęcie. Przekonaj się sam.

Składniki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 średnia cebula

  • 2 średnie pomidory

  • pikantna kiełbaska lub inny rodzaj wędliny

  • pół czerwonej papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • mozarella – 2 opakowania po 125 g

  • przyprawy do smaku – pieprz, sól, bazylia, ostra papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto francuskie rozłóż na blasze.

  • Nagrzej piekarnik do 180°C i podpiecz ciasto (około 10 minut).

  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki. Pieczarki, kiełbasę, pomidory, cebulę i czosnek pokrój w plasterki, a paprykę w paseczki.

  • Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i ułóż na nim składniki.

  • Całość włóż z powrotem do piekarnika. Po 10-15 minutach wyciągnij.

  • Ułóż na wierzchu plasterki mozzarelli i zapiekaj jeszcze przez około 10 minut.

  • Gotowe danie wspaniale smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym.

Ocena: 5