Elegancka rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami - wykwintna przystawka za grosze

Elegancka rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami - wykwintna przystawka za grosze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladę z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami przygotujesz bez problemu, a jej smak i wygląd zachwycą gości i domowników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami to łatwa do przygotowania i niedroga wykwintna przekąska. Chcesz popisać się eleganckim dodatkiem do barszczu lub rosołu? Potrzebujesz małego ciepłego dania na imprezę? Ta rolada będzie idealna!

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g

  • 1 cebula

  • 50 dag pieczarek

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka

  • 1 duże jajko + 1 białko

  • 3-4 łyżki bułki tartej

  • 1-2 łyżki oleju

  • sól pieprz

  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.

  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.

  • Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką. Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).

  • Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne. Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady. Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.

  • Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.

  • Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut. Gdyby rolady za mocno zaczęły się rumienić, przykryć je papierem do pieczenia.

Ocena: 2,9