Domowe krakersy pełnoziarniste z makiem i sezamem - przepis na zdrowe bawimordki

Domowe krakersy pełnoziarniste z makiem i sezamem - przepis na zdrowe bawimordki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe krakersy mogą mieć dowolny kształt i wielkość. Doskonale smakują np. z tapenadą z czarnych oliwek albo z pesto pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe krakersy pełnoziarniste z makiem i sezamem to idealne bawimordki, dla tych, którzy lubią pochrupać przy czytaniu czy oglądaniu filmu! Wyrzuty sumienia was dopadają, bo wiadomo, że słone i słodkie przekąski są często niezbyt zdrowe i tuczące. Minimalizujmy więc negatywne skutki pojadania - upieczmy w domu zdrowe krakersy bez chemicznych dodatków.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 25 g sezamu

  • 20 g maku niebieskiego

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z sezamem, makiem, solą, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

  • Dodać wodę zmieszaną z olejem i zagnieść ciasto.

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować je dość cienko (ok. 3 mm) i wykrawać na krakersy o pożądanym kształcie i wielkości.

  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 175°C przez ok. 10-15 minut, uważając by nie przypalić.

Ocena: 5