Wieprzowina - kwasy tłuszczowe w mięsie wieprzowym

2019-01-07 15:17

W wieprzowinie jest coraz mniej tłuszczu, co potwierdzają badania naukowe. Na przykład boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50 proc. tłuszczu, dziś ma średnio 35 proc. tłuszczu. Mięso wieprzowe ma nie tylko mniej tłuszczu, ale również zmienił się w nim profil kwasów tłuszczowych. Zobacz także: Wieprzowina - własności, wartości, zastosowanie. Czy warto jeść wieprzowinę? 

wieprzowina-jakie-kwasy-tluszczowe.jpg
Autor: Shutterstock Wieprzowina zawiera tłuszcze nasycone (ok. 42 proc.) i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 15 proc.).

Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym, pomimo niższej całkowitej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Stosunek ten wynosi poniżej 10:1.

Kwasy omega-3 pozwalają nam zachować młodość i wydajność organizmu. Dostarczając odpowiedniej ilości kwasów omega-3 unikniemy np. wyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera czy chorób serca. Kwasy omega-3 są bezwzględnie potrzebne kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.

Tłuszcze nasycone, które również zawiera mięso wieprzowe, są nam potrzebne, choć w ograniczonej ilości. Dostarczają energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. W nadmiarze mogą podnosić poziom złego cholesterolu i przyczyniać się do problemów z sercem.

Tłuszcze nienasycone są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia np. reakcje zapalne, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.