Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym, pomimo niższej całkowitej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Stosunek ten wynosi poniżej 10:1.
Kwasy omega-3 pozwalają nam zachować młodość i wydajność organizmu. Dostarczając odpowiedniej ilości kwasów omega-3 unikniemy np. wyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera czy chorób serca. Kwasy omega-3 są bezwzględnie potrzebne kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.
Tłuszcze nasycone, które również zawiera mięso wieprzowe, są nam potrzebne, choć w ograniczonej ilości. Dostarczają energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. W nadmiarze mogą podnosić poziom złego cholesterolu i przyczyniać się do problemów z sercem.
Tłuszcze nienasycone są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia np. reakcje zapalne, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.