Wieprzowina ekologiczna – czyli jaka?
W Polsce wieprzowinę je się głównie na wsi. Kiełbasa, boczek czy szynka ze świni nie jest uznawana za rarytas. Nieco inaczej rzecz się ma z wieprzowina ekologiczną. Czym różni się ona od tej tradycyjnej? Jak wyhodować „ekoświnię” na „ekomięso” i czy warto je jeść?
Spis treści
Mięso wolne od chemii
Wieprzowina ekologiczna to przede wszystkim mięso wolne od chemii. W wielkich chlewniach świnie bardzo często faszerowane są np. antybiotykami, które mają zapewnić im lepsze zdrowie. Aby uzyskać jak najszybszy przyrost masy jak najniższym kosztem, zwierzęta „dokarmia” się także hormonami. Ekowieprzowina z założenia nie zawiera tych szkodliwych substancji. Świnie hodowane są w warunkach jak najbardziej przypominających te tradycyjne.
Ekowieprzowina posiada specjalny certyfikat
Ekologiczna hodowla świń w Polsce nie jest łatwa. Hodowca musi przestrzegać szeregu przepisów, aby otrzymać odpowiedni certyfikat. Jednak często taką ekowieprzowinę można kupić u znajomego gospodarza. Na polskiej wsi ciągle wiele osób hoduje świnie w naturalny sposób, szczególnie jeśli trzyma ich niewiele. Takie zwierzęta karmione są paszą własnej produkcji, parzoną pokrzywą czy obierkami z ziemniaków. Trzymane są w po kilka sztuk w chlewie, a czasem nawet mają swój wybieg. Mięso świń z takiego chowu jest zarówno smaczne, zdrowe oraz zdecydowanie tańsze niż ekowieprzowina ze sklepu.