Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego

Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sznycle w sosie orzechowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Soczyste i smaczne sznycle ze schabu bez panierki i do tego aksamitny sos na bazie masła orzechowego to zestaw nie mający sobie równych. Aromatyczny i pyszny, znakomity na niedzielny obiad z rodziną.

Składniki

  • 2 sznycle wieprzowe

  • 1 cebula

  • 0,5 papryczki chili

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 4 łyżki masła orzechowego

  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i paprykę oczyścić i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, a następnie dodać do niej papryczkę.

  • Po chwili oprószyć cukrem i lekko skarmelizować, dodać masło orzechowe, śmietanę i bulion i zagotować. Gotować ok 10 min, cały czas mieszając. Przyprawić solą pieprzem i sokiem owocowym.

  • Na reszcie oleju usmażyć mięso z obu stron. Wystarczy po 4 minuty z każdej strony. Podawać polane sosem.

Ocena: 0