Ziemniaki pieczone z bryndzą: pomysł na obiad
Ziemniaki pieczone z bryndzą są najsmaczniejsze i najzdrowsze jesienią. Właśnie wtedy warto jeść dużo ziemniaków, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Sprawdź, jak zrobić pyszne pieczone kartofle.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienią, świeżo wykopane. Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Długotrwałe przechowywanie ziemniaków powoduje, że wzrasta w nich poziom solaniny. Niewielkie ilości tej substancji, w połączeniu z innymi składnikami kartofli, wspomagają leczenie schorzeń układu nerwowego, jednak jej nadmiar może wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie u dzieci. Jest to szczególnie widoczne wiosną, gdy z bulw zaczynają wyrastać liczne kiełki, a większość skórki i miąższu przybiera zieloną barwę. Najlepiej wtedy zrezygnować z jedzenia tego warzywa lub grubo je obierać. Takie ziemniaki w ogóle nie nadają się do pieczenia.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 50 g bryndzy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i wysuszyć. Owinąć w folię i piec przez godzinę w średnio rozgrzanym piekarniku.
- Z upieczonych ziemniaków ściąć wierzchy i wydrążyć środek. Miąższ i ścięte czubki utrzeć z masłem, śmietaną i bryndzą. Doprawić solą i pieprzem.
- Farszem nadziać ziemniaki. Piec je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C.