Wegetariańskie gołąbki z Roztocza: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

2020-06-23
Wegetariańskie gołąbki z Roztocza
Autor: Shutterstock Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki poleca gołąbki z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków
średni
60 min
4

– Kuchnia roztoczańska, to przede wszystkim kasze i fasole w różnych odmianach i postaciach. Dlatego dzisiaj gołąbki w wersji „wege”, czyli z kaszą gryczaną. Nie daję tutaj bardzo dokładnych proporcji, bo kuchnia to pole do wyobraźni i kreatywności! – zaznacza Małgorzata Raducha  z radiowej Jedynki.

 

SKŁADNIKI

  • młoda kapusta
  • kasza gryczana
  • ziemniaki
  • cebula
  • masło lub oliwa
  • przyprawy: tymianek, majeranek, pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młodą kapustę wybieramy dość ścisłą, wykrawamy głąb i obgotowujemy główkę w wodzie z cukrem, dzięki czemu liście łatwiej odchodzą. Delikatnie zdejmujemy pojedyncze liście i studzimy je w garnku lub misce z zimną wodą.
  • Pora na farsz: gotujemy kaszę gryczaną na półsypko.
  • Podsmażamy cebulę na maśle.
  • Do kaszy dodajemy wg uznania: albo starte surowe ziemniaki – wtedy farsz się lepiej sklei, albo obgotowaną zieloną soczewicę. Ja wolę ziemniaki.
  • Do farszu dodajemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.
  • Zwijamy gołąbki, przyszpilamy je wykałaczkami, potem obgotowujemy w wodzie po kapuście ok. pół godz. do 40 min.
  • Robimy domowy sos pomidorowy na bazie zasmażki, koncentratu i śmietany, dosmaczając go cukrem, solą i curry.
  • Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?