Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście
Smażone szaszłyki sojowe - świetne danie nie tylko dla wegetarian

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szaszłyki sojowe to szybkie w przygotowaniu i pyszne wegetariańskie przekąski.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Szaszłyki sojowe to nasza propozycja nie tylko dla wegetarian. Soja jest bogata w wartości odżywcze, dlatego często jest substytutem mięsa. 100 g suchych nasion zawiera dwa razy więcej białka niż na przykład polędwica wołowa czy wieprzowina. A do tego dostarcza witaminy B1, B2, potas, fosfor i lecytynę. Warto wprowadzić ja do jadłospisu. Wypróbuj przepis na panierowane tofu.
Składniki
4 płaty sojowe/tofu
1 papryka
1 cebula
oliwa z oliwek
bulion warzywny
majeranek
czosnek
ostra musztarda
bazylia (suszona lub świeża)
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Robimy marynatę,: mieszamy: oliwę, bulion, czosnek, majeranek, musztardę oraz bazylię.
Następnie wkładamy do niej sojowe plastry na około 2 godziny. Wyjmujemy, odcedzamy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze krążki, tak samo robimy z papryką.
Składniki nadziewamy w kolejności: soja, cebula, papryka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy przez 3 minuty.