Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika: przepis wegetariański

Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika: przepis wegetariański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paprykę można śmiało faszerować kaszami - np. kuskusem

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paprykę warto jeść pod różnymi postaciami, bo jest bardzo zdrowa. Jednym z klasycznych dań jest papryka faszerowana. Można ją przyrządzać nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Podajemy łatwy przepis na paprykę z rusztu z farszem wegetariańskim - z kaszą kuskus.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalać kuskus wrzątkiem, dodać sos pomidorowy i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

  • Odkroić górną część papryk (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Pokroić cebulę i pomidory w drobną kosteczkę.

  • Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, odsączony ser feta, parmezan i siekaną bazylię (2-3 łyżki). Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.

  • Papryki napełnić przygotowanym farszem, przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi kawałkami i zawinąć w folię.

  • Papryki w folii ułożyć na ruszcie i piec około 30 minut.

Ocena: 3,5