Papryka faszerowana kuskusem: pomysł na obiad wege
2021-03-29
średni
40 min
4
Papryka faszerowana kuskusem ma wyraźnie śródziemnomorski charakter. Jest odpowiednia jako samodzielne danie obiadowe dla wielbicieli papryki pod każdą postacią. Przygotowuje się je stosunkowo łatwo, a poza tym nie podwyższa poziomu cholesterolu.
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości mięsiste papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 4 kopiaste łyżki kuskusu
- 1 jajko
- 1 opakowanie przecieru (lub soku) pomidorowego (500 g)
- 1 łyżeczka (do herbaty) harissy lub węgierskiej pasty z ostrej papryki
- 2 cebule
- 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki wrzuć do wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotuj około 10 minut.
- Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszkę kuskus. Mieszaj dokładnie i zostaw do przestygnięcia.
- Do lekko ostudzonej masy wbij jajko. Wymieszaj farsz, dodaj do smaku sól i ewentualnie pieprz (uwaga, harissa jest dość ostra!).
- Farszem napełnij połówki papryki ułożone w naczyniu do zapiekania. Każdą polej 2-3 łyżkami gorącej wody, w której blanszowała się papryka.
- W wolne miejsca w naczyniu wlej przecier (lub sok) pomidorowy - tyle żeby połówki papryki tylko lekko wystawały.
- Naczynie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podawaj na gorąco bez dodatków.