Kuskus z warzywami - przepis na wegetariański lunch do pracy
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Nie wiesz, co zabrać na obiad do pracy? Podajemy przepis na smaczny i szybki w przygotowaniu kuskus z warzywami. To idealne danie na lunch!
SKŁADNIKI
- 150 g kaszy kuskus
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w krążki
- 250 g pieczarek
- 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 400 g sera owczego, pokrojonego w kostkę,
- 2-4 łyżki węgierskiej, pasty z papryki (wedle upodobań - łagodna lub pikantna)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalać kuskus bulionem i odstawić na 10 minut. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kostkę wegetariańską z małą ilością soli, która zastąpi wywar ze świeżych warzyw.
- Na oleju dusić krążki cebuli, dodając pieczarki i paski cukinii, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
- Mieszamy warzywa z patelni z kuskusem, dodajemy pomidory, paprykę i ser owczy.
- Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Nastawiamy piekarnik na 160 stopni i gdy osiągnie wymaganą temperaturę - wstawiamy danie na 2 półkę od dołu. Pieczemy 40-45 minut, aż danie stanie się złoto-brązowe.
- Można zjeść je na zimno w pracy lub odgrzać w mikrofalówce.