Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowe i pyszne risotto z dynią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowe risotto dyniowe to pyszne i obfite risotto z pieczoną dynią. Dynię należy wcześniej upiec, a potem postępować tak jak zawsze. Takie risotto można podać jako danie samodzielne z serem z przerostem niebieskiej pleśni i prażonymi orzechami włoskimi lub jako dodatek do innej potrawy. Można też śmiało mrozić na później. 

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia najlepiej typu hokkaidopiżmową lub muscat

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub listki z kilku gałązek świeżego tymianku

  • 4 łyżki masła

  • 1 cebula, średniej wielkości

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki ryżu arborio lub innego ryżu krótkoziarnistego

  • 50 ml białego wina wytrawnego

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego np. bursztynu

  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię pociąć na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec przez 20-30 minut, aż stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dynia po upieczeniu będzie miała lepszy, bardziej skondensowany smak. 

  • W dużym rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło.

  • Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać ryż i mieszając smażyć go, aż zrobi się szklisty.

  • Dodać białe wino i gotować, aż ryż go wchłonie.

  • Wlać chochelkę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie dolać następną. Postępować tak do całkowitego zużycia bulionu. Co jakiś czas zamieszać risotto.

  • Upieczoną dynię obrać ze skóry, zmiksować na puree. 

  • Do risotta dodać puree z upieczonej dyni, starty parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać wszystko razem. 

  • Przed podaniem można dodatkowo posypać parmezanem i ewentualnie listkami świeżego tymianku. 

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).