Grzyby w cieście naleśnikowym: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Świeże grzyby w cieście naleśnikowym to łatwe do przygotowania danie. Ale jednocześnie bardzo wykwintne, bo smak grzybów w delikatnym naleśnikowym cieście przygotowanym na śmietance staje się delikatniejszy. Polecamy to danie w sezonie grzybowym! Pamiętajcie jednak, że nie jest lekkostrawne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag grzybów
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto naleśnikowe:
- 200 ml śmietanki 12 proc.
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby czyścimy, myjemy, obgotowujemy krótko we wrzątku i osączamy na sicie.
- Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- W głębokim naczyniu podgrzewamy olej.
- Kapelusze grzybowe obtaczamy lekko w mące, a następnie na widelcu zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
- Smażymy z obu stron na rumiano, a gotowe wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Możemy na chwilę położyć je na papierowym ręczniku, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.