Grzyby portobello zapiekane z kuskusem - pomysł na obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Z aromatycznych grzybów portobello można łatwo przygotować pyszny obiad wegetariański. Dodatek kaszy kuskus sprawi, że danie będzie sycące i pożywne. Sprawdź, jak zrobić grzyby portobello zapiekane z kuskusem, suszonymi pomidorami oraz serem.
Zobacz także:
SKŁADNIKI
- 4 grzyby portobello
- 1 szalotka lub nieduża cebula
- 6 łyżek kuskusu
- 4 suszone pomidory
- 4 łyżki startego sera gouda (np. z Rospudy)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, chilli, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby portobello oczyścić, wyłamać trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chilli - odstawić na ok. pół godziny.
- Kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - i odstawić na 5 minut.
- Trzonki portobello i szalotkę posiekać, przesmażyć na oleju, dodać posiekane pomidory, jeszcze chwilę razem smażyć.
- Wymieszać razem z kuskusem, koperkiem i startym serem, doprawić do smaku.
- Farszem nadziać grzyby, wierzch skropić olejem, przykryć i piec 20 minut w temp. 200 st., a potem odkryć i piec jeszcze 10 minut.