Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Prezentujemy przepis na ciekawe danie z cukinii. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Oto, jak krok po kroku, przygotować cukinię faszerowaną pęczakiem i warzywami.
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 1⁄2 szklanki ugotowanego pęczaku
- duża cebula
- marchewka
- papryka
- 10 dag tartego sera żółtego
- natka
- majeranek
- masło
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną dużą cebulę obierz i posiekaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Paprykę pokrój w drobną kosteczkę.
- Marchewkę razem z cebulą podsmaż na maśle. Dodaj do tego zestawu paprykę i całość duś przez kilka minut.
- W między czasie ugotuj kaszę pęczak, zrób to zgodnie z instrukcjami, jakie znajdziesz na opakowaniu.
- Kiedy warzywa się już uduszą, dodaj do nich kaszę, posiekaną natkę oraz posiekany majeranek.
- Aby dodać całości smaku możesz doprawić farsz pieprzem i solą. Na koniec dosyp starty żółty ser.
- Cukinię pokrój na 3 równe części. Lekko wydrąż, a następnie wypełnij farszem.
- Tak przygotowaną potrawę z cukinii wstaw do naczynia żaroodpornego.
- Danie piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.