Co zrobić z koźlaków? Koźlaki w sosie beszamelowym

Co zrobić z koźlaków? Koźlaki w sosie beszamelowym
Autor: thinkstockphotos.com Koźlaki z beszamelem to danie szybkie, sycące i bardzo aromatyczne
średni
20 min
4

Koźlaki, czyli koźlarze - babka i czerwony, to grzyby dość łatwo dostępne, a przez to tańsze np. od borowików. Przy okazji urzekają leśnym aromatem! Co można zrobić z koźlaków? Pomysłów jest wiele - tym razem proponujemy przepis na koźlaki w sosie beszamelowym.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 75 dag koźlaków
  • 250 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki i dusić w połowie masła (2,5 dag).
  • Przygotować sos beszamelowy: cebulę obrać, drobno pokroić, smażyć z resztą masła. Dodać mąkę i zasmażyć tak, aby cebula się nie zarumieniła. Wlać mleko, a później wywar. Przyprawić tymiankiem, zagotować.
  • Dodać uduszone grzyby, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
Beata Lekszycka
więcej