Pożywne kotlety z ziemniaków i kuskusu: bez jajek, bez mąki

Pożywne kotlety z ziemniaków i kuskusu: bez jajek, bez mąki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety z ziemniaków kusza chrupką skórką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z ziemniaków i kuskusu mogą być naprawdę pyszne, jeśli odpowiednio je przyprawicie. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku są tak pyszne, że będziecie chcieli zrobić je znowu. 

Składniki

  • 400 g ziemniaków 

  • sól 

  • 200 g kuskusu

  • 350 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki zmielonej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 15-18 minut.

  • Równolegle włóż kuskus do miski i zalej go gorącym/wrzącym bulionem. Wymieszaj kuskus łyżką i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. 

  • Gdy ziemniaki są już ugotowane, odcedź wodę i utłucz ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków lub prasy.

  • Do ziemniaków dodaj kuskus i dopraw obficie solą, pieprzem, kminkiem, papryką, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj, ponownie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny.

  • Gdy mikstura nieco przestygnie, zagnieć ją energicznie rękami, aż uzyskasz rodzaj „ciasta ziemniaczanego”. Następnie spróbuj ponownie masy, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco przyprawiona lub solona.

  • Z masy uformuj okrągłe kotlety. 

  • Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju (około 5 łyżek stołowych) i usmaż kotlety po obu stronach, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Usmażone kotlety trzymaj w cieple, np. w piekarniku rozgrzanym do 50°C, ponieważ nie będziesz w stanie usmażyć wszystkich kotletów na jednej patelni jednocześnie.

  • Podawaj z awokado i surówką ze świeżych warzyw. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3