Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika: łatwe, tanie, pyszne danie na pocieszenie

Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika: łatwe, tanie, pyszne danie na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozmaryn i czosnek z pospolitych ziemniaków i dyni czynią danie godne królewskiego podniebienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika to doskonała kolacja lub dodatek do gulaszu, curry, czy potrawki. Pieczone ziemniaki i kawałki dyni pod wpływem wysokiej temperatury zachowują intensywny smak i aromat. Doskonałe jesienne danie na pocieszenie. 

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 dynia piżmowa lub inna niedużych rozmiarów i nie wymagająca obierania

  • 1 główka czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 2 gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Nie obiera ziemniaków, ponieważ pod skórką kryją się witaminy, a do tego skórka to dobre źródło błonnika.

  • Dynię przekroić, usunąć gniazdo nasienne razem z pestkami (pestki zachować, ususzyć w piekarniku, wyłuskać i używać do ozdabiania dań), pokroić na kawałki wielkości kęsa. Mniej więcej tego samego rozmiaru, co ziemniaki.

  • Główkę czosnku podzielić na ząbki, nie obierać. 

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej pokrojone ziemniaki i dynię oraz ząbki czosnku. 

  • Warzywa posypać igiełkami rozmarynu, oprószyć mieloną papryka, solą i pieprzem. 

  • Polać warzywa olejem i wymieszać tak, aby każdy kawałek obtoczony był w tłuszczu i przyprawach.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 40 minut. W połowie pieczenia zamieszać warzywa, aby równo się piekły. 

  • Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do gulaszu mięsnego lub wegańskiego. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).