Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach
Autor: Shutterstock Do cytryny pasuje również żywiczny rozmaryn
łatwy
10 min
4

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku zachowują wiele witamin. Smak pieczonych ziemniaków jest bardziej wyrazisty. Zazwyczaj podajemy je z koperkiem. Ale jest inny sposób na to by ziemniaki były świeżym i wiosennym daniem. Wystarczy je po upieczeniu polać sokiem i posypać skórką cytryny. Pyszne i takie proste! Przygotujecie te ziemniaki w 30 minut, razem z pieczeniem!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków młodych i drobnych
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Umyj ziemniaki i osusz je. Jeśli nie lubisz skórki (a szkoda, bo mnóstwo drogocennego błonnika i witamin bezpiecznych pod skórką) to oskrob ziemniaki lub bardzo cienko obierz.
  • Ziemniaki polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, aby tłuszcz dokładnie pokrył bulwy.
  • Rozłóż ziemniaki na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż będą wystarczająco miękkie, aby je przebić widelcem, a skórka na nich pomarszczy się. 
  • Gorące ziemniaki polej sokiem i posyp skórką z cytryny. Wymieszaj i podawaj. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej