Falafel: przepis na wegetariański przysmak z Bliskiego Wschodu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad albo wieczorne spotkanie ze znajomymi? Proponujemy falafel - kuleczki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu. To danie smaczne i pożywne, które można podawać na wiele sposobów. Przetestuj nasz przepis na falafel!
Jak podawać falafel?
SKŁADNIKI
- 225 g ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 placki pita lub 3 kromki suchego chleba
- 1 łyżka mielonego kminu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka zmielonej papryczki chili
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ziarna sezamowe do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę mocz przez kilka godzin (najlepiej zalej wodą na noc), ugotuj. Odcedź, a gdy przestygnie, zmiksuj na gładką masę.
- Rozkrusz w blenderze pitę lub chleb. Zmiksuj z pokrojoną cebulą, czosnkiem, mąką, kminem, chili, solą oraz pietruszką.
- Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodawaj do masy ciecierzycę. Ucieraj, aż całość stanie się idealnie gładka. Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty (jeśli jest za rzadka, dodaj więcej chleba, a jeśli za gęsta - odrobinę wody).
- Nabieraj niewielkie ilości masy i dłońmi formuj kuleczki o średnicy 2-3 cm. Obtaczaj kulki w sezamie. Smaż je w gorącym tłuszczu, aż staną się rumiane i chrupiące. Odsącz z tłuszczu.