Chipsy z jarmużu - przepis na zdrową wegańską przekąskę
Zamiast tuczących chipsów przygotuj zdrowe chipsy z jarmużu. Przepis jest banalnie prosty, a przekąska zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna. Sprawdź, jak zrobić warzywne chipsy z jarmużu według wegańskiego przepisu.
SKŁADNIKI
- 3-4 gałązki jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki Smakosza Extra CYKORIA
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jarmuż myjemy i rwiemy na 4-centymetrowe kawałki usuwając grube łyka.
Wkładamy do miski i mieszamy z cytryną (pomoże utrzymać zielony kolor), oliwą oraz Smakoszem Extra. Każdy kawałek jarmużu powinien być dokładnie pokryty oliwą.
Gotowy jarmuż układamy na papierze do pieczenia tak, aby poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą, a następnie wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W zależności od preferencji możemy dodać chili, słodką paprykę lub dowolną, ulubioną przyprawę. Smacznego!