Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Świetna przekąska na co dzień i nie tylko. Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
- Marynujemy grzyby w marynacie przez 30 minut.
- Grzyby nadziać wzdłuż (od kapelusza do nóżki) na patyczki do szaszłyków.
- Szaszłyki pieczemy w temperaturze 180°C lub grillujemy na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.