Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z papryki i pomidorów 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Podajemy przepis na zupę z pieczonej papryki z grzankami. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z marchwi i pietruszki z nacią ugotuj bulion warzywny. Kiedy bulion zredukuje się o połowę, wyjmij z niego warzywa i przyprawy i odłóż na półmisek.

  • Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.

  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.

  • Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz 1 ugotowaną marchewkę.

  • Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.

  • Porcję każdego z domowników przypraw solą i pieprzem bezpośrednio na talerzu. Podawaj z grzankami ziołowymi.

Ocena: 2,5