Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna zupa, rozgrzewająca i zdrowa
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto jest pyszna, zdrowa i sycąca. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut.
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 puszki pomidorów krojonych
1 szklanka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta czarnego pieprzu
1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 szklanki śmietany 18% lub 2 łyżki mascarpone
2 łyżki pesto bazyliowego (gotowe)
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku do zupy lub dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj pomidory z puszki, bulion, sól i pierz, wymieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj posiekaną bazylię oraz ocet balsamiczny. Zamieszaj.
Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładko lub do pożądanej konsystencji.
Dodaj śmietanę. Wymieszaj.
Przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką pesto i opcjonalnie 1 łyżeczkę śmietany.