Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut

Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa, rozgrzewająca i zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto jest pyszna, zdrowa i sycąca. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 1 szklanka rosołu drobiowego

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 szczypta czarnego pieprzu

  • 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1/4 szklanki śmietany 18% lub 2 łyżki mascarpone

  • 2 łyżki pesto bazyliowego (gotowe)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku do zupy lub dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.

  • Dodaj pomidory z puszki, bulion, sól i pierz,  wymieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj posiekaną bazylię oraz ocet balsamiczny. Zamieszaj. 

  • Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładko lub do pożądanej konsystencji. 

  • Dodaj śmietanę. Wymieszaj.

  • Przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką pesto i opcjonalnie 1 łyżeczkę śmietany. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5