Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut

Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut
Autor: Shutterstock Pyszna zupa, rozgrzewająca i zdrowa
łatwy
15 min
4

Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto jest pyszna, zdrowa i sycąca. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki śmietany 18% lub 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (gotowe)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku do zupy lub dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
  • Dodaj pomidory z puszki, bulion, sól i pierz,  wymieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj posiekaną bazylię oraz ocet balsamiczny. Zamieszaj. 
  • Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładko lub do pożądanej konsystencji. 
  • Dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  • Przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką pesto i opcjonalnie 1 łyżeczkę śmietany. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej