Zupa jarzynowa z młodych warzyw na podrobach drobiowych

2021-03-29
Zupa jarzynowa z młodych warzyw na podrobach drobiowych
Autor: thinkstockphotos.com Zupa jarzynowa z młodych warzyw na podrobach drobiowych
łatwy
30 min
4

Pachnąca świeżym tymiankiem zupa jarzynowa z młodych warzyw, na podrobach drobiowych, z kalarepką, młodą marchewką i cebulką jest bardzo smakowita. Koniecznie trzeba ją zrobić z młodych warzyw - ma wtedy niepowtarzalny smak. Jest także wartość dodana, bo to warzywna zupa odchudzająca. 

SKŁADNIKI

  • podroby z 1 kurczaka
  • 2 l bulionu
  • 2 młode marchewki
  • 2 małe kalarepki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • 1 filiżanka młodego groszku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podroby ugotować w 2 l bulionu lub w wodzie z kostką bulionową. Gdy trochę zmiękną dodać oczyszczoną i pokrojoną zieleninę, cebulę i groszek.
  • Gotować 20 minut. Miękkie podroby wyjąć, drobno pokroić, włożyć ponownie do zupy, przyprawić ją solą, pieprzem, tymiankiem i jeszcze przez chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, podprawić śmietaną wymieszaną z żółtkami i posypać posiekaną natką pietruszki.