Włoska zupa z cukinii - pyszna i zdrowa [PRZEPIS]

2021-03-29
jak-przygotowac-wloska-zupe-z-cukinii.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z cukinii jest lekka, pożywna i bardzo zdrowa
łatwy
50 min
4

Wypróbuj sprawdzony przepis na włoską zupę z cukinii. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 20 dag boczku
  • 10 dag parmezanu
  • 150 ml śmietany
  • oliwa
  • bazylia
  • kostki bulionowe
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od cukinii - należy ją pokroić w plasterki, następnie rozłożyć na blaszce i skropić oliwą, posolić i przez około 20-25 minut piec w piekarniku (piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni).
  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Por pociąć w talarki. Czosnek posiekać. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Bazylię pociąć w paski. Boczek pokroić w kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pomidor sparzyć i  pokroić w kostkę.
  • Na patelni usmażyć boczek i odłożyć go na bok. W dalszej kolejności na patelnię wrzucić por, czosnek i szczypior i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut.
  • Boczek, warzywa, cukinię i pomidora zalać 1,5 l wody. Do całości dodać krostę bulionową i gotować przez max. 20 minut.
  • Do zupy warto dodać bazylię i śmietanę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. I gotować przez kolejne 10 minut. Gotową zupę przed podaniem posypać parmezanem.