Włoska zupa z cukinii - pyszna i zdrowa [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Wypróbuj sprawdzony przepis na włoską zupę z cukinii. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- 4 nieduże ziemniaki
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 20 dag boczku
- 10 dag parmezanu
- 150 ml śmietany
- oliwa
- bazylia
- kostki bulionowe
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od cukinii - należy ją pokroić w plasterki, następnie rozłożyć na blaszce i skropić oliwą, posolić i przez około 20-25 minut piec w piekarniku (piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni).
- Ziemniaki pokroić w kostkę. Por pociąć w talarki. Czosnek posiekać. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Bazylię pociąć w paski. Boczek pokroić w kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pomidor sparzyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni usmażyć boczek i odłożyć go na bok. W dalszej kolejności na patelnię wrzucić por, czosnek i szczypior i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut.
- Boczek, warzywa, cukinię i pomidora zalać 1,5 l wody. Do całości dodać krostę bulionową i gotować przez max. 20 minut.
- Do zupy warto dodać bazylię i śmietanę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. I gotować przez kolejne 10 minut. Gotową zupę przed podaniem posypać parmezanem.