Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
2021-07-16
łatwy
15 min
4
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej podawana z ziemniakami i zaprawiana śmietaną. Najprostsza na świecie i najsmaczniejsza zupka obiadowa lubiana przez wszystkich.
SKŁADNIKI
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1/2 kg fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- pietruszka
- mały por
- gałązka lubczyku
- 6 ziemniaków
- 3 litry wody
- 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
- przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz)
- pęczek świeżego koperku
- 200 g kwaśnej śmietany do zup (18%)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka zalać zimną woda i podgotować, a następnie dołożyć do garnka pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotować 20 min.
- Umytą fasolkę szparagową pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru, gotować 10 minut.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości.
- Gotową już zupę zaprawić kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekany świeży koperek.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na dnia z fasolką szparagową:
Zupa krem z fasolki szparagowej
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych