Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka

Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa z pieczonych warzyw najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Maczanie chleba w tej aromatyczne, pysznej zupie z pieczonych warzyw jest jedną z najprzyjemniejszych czynności. Przygotujcie dużą porcję tej zupy-krem, podzielcie na porcje i zamroźcie w szczelnych pojemnikach. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, aby uzyskać super szybki lunch w domu lub do pracy.

Składniki

  • 1 duży batat, obrany i pokrojony na kawałki

  • 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki

  • 1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na kawałki

  • 2 średnie marchewki, obrane i posiekane

  • 3 ząbki czosnku, w łupince

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • ½ łyżeczki papryki

  • ½ łyżeczki kminku mielonego

  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 35 g (⅓ szklanki) startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • Połóż bataty, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku (w łupince) na dużej blasze do pieczenia.

  • Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wymieszaj to wszystko razem.

  • Wstaw do piekarnika na 20 minut, po 10 minutach, czyli w połowie czasu pieczenia, przemieszaj.

  • Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj, aby cebula również pokryła się olejem.

  • Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Wyjąć z piekarnika.

  • Warzywa umieść w dużym rondlu. Wyciśnij również czosnek z łupinki prosto do garnka.

  • Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.

  • Dodaj parmezan i dopraw do smaku.

  • Podawaj z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Ewentualnie możesz wzbogacić smak dodając śmietanę lub bezmleczny zamiennik.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).