Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna zupa z pieczonych warzyw najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Maczanie chleba w tej aromatyczne, pysznej zupie z pieczonych warzyw jest jedną z najprzyjemniejszych czynności. Przygotujcie dużą porcję tej zupy-krem, podzielcie na porcje i zamroźcie w szczelnych pojemnikach. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, aby uzyskać super szybki lunch w domu lub do pracy.
Składniki
1 duży batat, obrany i pokrojony na kawałki
1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki
1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na kawałki
2 średnie marchewki, obrane i posiekane
3 ząbki czosnku, w łupince
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki kminku mielonego
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki
1 l bulionu warzywnego
35 g (⅓ szklanki) startego parmezanu
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Połóż bataty, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku (w łupince) na dużej blasze do pieczenia.
Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wymieszaj to wszystko razem.
Wstaw do piekarnika na 20 minut, po 10 minutach, czyli w połowie czasu pieczenia, przemieszaj.
Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj, aby cebula również pokryła się olejem.
Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Wyjąć z piekarnika.
Warzywa umieść w dużym rondlu. Wyciśnij również czosnek z łupinki prosto do garnka.
Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
Dodaj parmezan i dopraw do smaku.
Podawaj z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Ewentualnie możesz wzbogacić smak dodając śmietanę lub bezmleczny zamiennik.