Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym: łatwy przepis na wegańską zupę

Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym: łatwy przepis na wegańską zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym i chili w stylu tajskiego curry zielonego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym to łatwy przepis na wegańską zupę. Można ją wypić z kubka. Zabrać do pracy lub na długi spacer. Jest pikantna, sycąca i po prostu pyszna! 

Składniki

  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry, tajskiej

  • 400 ml mleka kokosowego,  1 puszka

  • 500 g mrożonego szpinaku siekanego

  • 250 ml wrzątku

  • 1 kostka bulionu warzywnego 

  • 1 czerwone chili, drobno posiekane (opcjonalnie) 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do szerokiego rondla dodaj tajską pastę zielonego curry, wlej kilka łyżek mleka kokosowego i miksuj energicznie. Podgrzej.

  • Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz mrożony szpinak. Doprowadź do wrzenia. 

  • Wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.

  • Rozlej do misek i posyp posiekanym chili. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).