Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowa porcja warzyw na talerzu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego to odpowiedź na SOS twojego organizmu po świętach. Wiele mieszanek ziół odchudzających zawiera koper włoski, który reguluje przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnego balastu. Zamiast pić napar z nasion, lepiej spożytkować całe bulwy i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych w porcji pysznej zupy - jedyne 123 kcal!

Składniki

  • 2 cebule

  • 500 g bulw kopru włoskiego

  • 250 g świeżych grzybów: boczniaków lub pieczarek

  • 300 g marchwi

  • 400 g brokułów

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1,5 bulionu warzywnego

  • 400 g drobnych pomidorów

  • 240 g serc karczocha (1 puszka)

  • 150 g liści jarmużu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę.

  • Pokrój koper włoski na kawałki wielkości kęsa.

  • Pokrój grzyby i marchewkę.

  • Podziel brokuły na różyczki. W razie potrzeby obierz łodygę i pokrój ją na kawałki.

  • Rozgrzej olej w dużym rondlu i smaż cebulę do zeszklenia.

  • Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 2–3 minuty. Wlej gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na średnim ogniu.

  • Odcedź serca karczocha, opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Pomidorki przekrój na połówki. Jarmuż pokrój na kawałki, usuwając twarde łodygi.

  • Dodaj do zupy karczochy razem z pomidorami i jarmużem. Dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie jeszcze 15 minut.

  • Dopraw gotową zupę ostrą papryką.

  • Zjedz pierwszą porcję, resztę ostudź i przechowuj w lodówce, ogrzewaj porcjami i jedz przez cały dzień. 

Wymarzona kuchnia? TUTAJ>>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4