Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Kapuśniak to jedna z zup, która może być przyrządzana na 100 sposobów. Można go ugotować z kapusty białej, kiszonej a także włoskiej. Polecamy przepis na kapuśniak z włoskiej kapusty z dodatkiem grzybów i papryki!
SKŁADNIKI
- 1,5 litra wywaru - mięsno-warzywnego lub warzywnego
- 50 dag włoskiej kapusty
- 25 dag boczniaków
- 2 papryki
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- sól, pieprz, tymianek do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić pokroić w kostkę usuwając głąb i grube nerwy.
- Zalać wrzącym wywarem, ugotować
- Grzyby i paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na tłuszczu.
- Wrzucić do kapusty, dodać przyprawy i gotować do miękkości.
- Dodać śmietanę (ewentualnie z mąką), krótko zagotować.
- Podawać posypany natką pietruszki lub koperkiem