Jarzynowa z kluskami serowymi: łatwy przepis na pożywną zupę

Jarzynowa z kluskami serowymi: łatwy przepis na pożywną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa z marchewką i groszkiem oraz kluskami serowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jarzynowa z kluskami serowymi to łatwy przepis na pożywna zupę. Wegetariańska zupa na bulionie warzywnym dzięki dodatkowi klusek przygotowanych z żółtego sera zamienia się w sycące i rozgrzewające danie - idealne w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej marchewki z groszkiem, ale można dodać dowolnych warzyw. Polecam!

Składniki

  • Na zupę jarzynową:

  • 500 g mrożonej marchewki z groszkiem

  • 2 ziemniaki

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki pietruszki suszonej lub świeżej, drobno posiekanej

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • Na kluski serowe:

  • 100 g sera żółtego, twardego

  • 50 g mąki

  • 50 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 1 jajko

  • 1/4 łyżeczki kurkumy mielonej

  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bulion warzywny zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj je około 5 minut.

  • Dodaj mrożoną marchewkę i groszek oraz majeranek. Gotuj 10 minut.

  • Podczas gotowania warzyw przygotuj kluski serowe. Masło należy brać w temperaturze pokojowej, dlatego wcześniej wyjmij je z lodówki (1-2 godziny przed przygotowaniem) i pokrój w kostkę, aby szybciej się ociepliło.

  • Zetrzyj ser na drobnej tarce. Im drobniej starty ser, tym bardziej miękkie będzie ciasto i bardziej delikatne kluski.

  • Do startego sera dodaj jajko, kurkumę, paprykę, sól i mielony pieprz. Ser jest wystarczająco słony, więc soli dodawaj oszczędnie. Wymieszaj.

  • Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Wszystko ponownie wymieszaj.

  • Dodaj mąkę i zagnieć miękkie, lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.

  • Blat roboczy posyp mąką, z kulki ciasta uformuj wałeczek, cienką kiełbaskę o średnicy ołówka.

  • Pokrój przygotowany wałeczek na małe odcinki, długości około 2 cm.

  • Wrzuć kluski do garnka i gotuj razem z zupą, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut. Najpierw pierogi opadną na dno, więc przez pierwsze kilka minut mieszaj zupę, aby pierogi nie przylgnęły do ​​dna lub do siebie nawzajem.

  • W trakcie gotowania pierogi będą stopniowo wypływać na powierzchnię. Kiedy wszystkie pierogi podniosą się, zupa jest gotowa. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstawić zupę na 15 minut. Następnie wlej zupę do miseczek i podawaj. Smacznego!

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).