Boska zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą: sycąca, rozgrzewająca, pyszna

Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą
Autor: Shutterstock Pyszna i sycąca zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą
łatwy
30 min
4

Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą jest boska. Pikantna tak jak lubię, sycąca i rozgrzewająca. Jest bezglutenowa, absolutnie wegańska, zapewne zdrowa i co dla mnie najważniejsze pyszna! Łatwo i szybko ją przygotujesz według tego prostego przepisu. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni!

 

Przepis krok po kroku jak zrobić klopsy z fasoli

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę lub 6-8 pieczarek
  • 1/2 słoika, czyli 4-6 suszonych pomidorów, osączonych z oliwy i drobno pokrojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli, odsączona
  • 1 mała drobnej białej fasoli, odsączona
  • 1 puszka zielonej soczewicy, odsączona
  • 1 l bulionu warzywnego (możesz użyć dowolnego, jeśli nie jesteś weganką)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem, używam żeliwnego emaliowanego, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
  • Dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.
  • Dodać cukinię lub grzyby i smażyć kolejne 4 minuty.
  • Dodać suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i rozmaryn oraz cząber. Zamieszać i smażyć około 1 minuty.
  • Dodać fasolę i soczewicę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Rozlać do misek i zjeść ze smakiem!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej