Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Genialna fasolówka z suszonymi pomidorami i soczewicą: sycąca, rozgrzewająca, pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszna i sycąca zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą jest boska. Pikantna tak jak lubię, sycąca i rozgrzewająca. Jest bezglutenowa, absolutnie wegańska, zapewne zdrowa i co dla mnie najważniejsze pyszna! Łatwo i szybko ją przygotujesz według tego prostego przepisu. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni!
Składniki
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 cukinia pokrojona w kostkę lub 6-8 pieczarek
1/2 słoika, czyli 4-6 suszonych pomidorów, osączonych z oliwy i drobno pokrojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub oregano
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1 mała puszka czerwonej fasoli, odsączona
1 mała drobnej białej fasoli, odsączona
1 puszka zielonej soczewicy, odsączona
1 l bulionu warzywnego (możesz użyć dowolnego, jeśli nie jesteś weganką)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku z grubym dnem, używam żeliwnego emaliowanego, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
Dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.
Dodać cukinię lub grzyby i smażyć kolejne 4 minuty.
Dodać suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i rozmaryn oraz cząber. Zamieszać i smażyć około 1 minuty.
Dodać fasolę i soczewicę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Rozlać do misek i zjeść ze smakiem!