Genialna fasolówka z suszonymi pomidorami i soczewicą: sycąca, rozgrzewająca, pyszna

Genialna fasolówka z suszonymi pomidorami i soczewicą: sycąca, rozgrzewająca, pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i sycąca zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i soczewicą jest boska. Pikantna tak jak lubię, sycąca i rozgrzewająca. Jest bezglutenowa, absolutnie wegańska, zapewne zdrowa i co dla mnie najważniejsze pyszna! Łatwo i szybko ją przygotujesz według tego prostego przepisu. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

  • 1 cukinia pokrojona w kostkę lub 6-8 pieczarek

  • 1/2 słoika, czyli 4-6 suszonych pomidorów, osączonych z oliwy i drobno pokrojonych

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub oregano

  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru

  • 1 mała puszka czerwonej fasoli, odsączona

  • 1 mała drobnej białej fasoli, odsączona

  • 1 puszka zielonej soczewicy, odsączona

  • 1 l bulionu warzywnego (możesz użyć dowolnego, jeśli nie jesteś weganką)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem, używam żeliwnego emaliowanego, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.

  • Dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.

  • Dodać cukinię lub grzyby i smażyć kolejne 4 minuty.

  • Dodać suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i rozmaryn oraz cząber. Zamieszać i smażyć około 1 minuty.

  • Dodać fasolę i soczewicę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • Rozlać do misek i zjeść ze smakiem!

 

Przepis krok po kroku jak zrobić klopsy z fasoli

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).